Tradicionalna češka kuhinja
November 09, 2016
Tradicionalna češka kuhinja sastoji se najčešće od nekoliko specijaliteta od mesa. Uglavnom dominiraju svinjetina i piletina. Najpoznatiji češki specijaliteti su praška koljenica, knedličke, gulaš, razne vrste slanih kolača i kobasice.
Češka obiluje rjekama i jezerima pa je i zastupljenost rječne ribe u češkoj kuhinji velika. Iza šarana, druga riba po popularnosti je pastrmka. Riba se priprema na više načina: kuhana, pečena ili pržena.
Česi za užinu ili kao laki ručak sa pivom, hljebom i lukom jedu malu parčad sira, karakterističnu po jakoj aromi. Supa se jede za vrijeme ručka ili kao lijek od mamurluka, pravi se od govedine i povrća.
Gulaš je veoma popularan kao kombinacija pirjanog mesa u aromatičnim, dobro začinjenim umacima, a služi sa okruglicama od hljeba.
Češke okruglice, izrađene od pšeničnog brašna ili krumpira, imaju sličan izgled i okus poput bijelog kruha. Četiri ili pet kriški knedli uz goveđi odrezak ili svinjetinu poslužuje se sa žličicom umaka od brusnice, ne samo radi estetike, pune se i ovčijim sirom, a najčešće sa šljivama.
Za kraj nikako ne zaboravite probati dobro češko pivo i kiselkaste sušene kobasice, koje se poslužuju s ukiseljenim lukom.
0 comments