BERLIN-MJESTA KOJA MORATE POSJETITI

February 01, 2017


Berlin je najveći i glavni grad Njemačke sa preko 3 miliona stanovnika.  Berlin krije bogatu i pomalo nevjerovanu istoriju punu zanimljivih priča, uspona, padova i znamenitosti. Berlin ima zavidnu modernu arhitekturu koja je savršeno uklopljena sa tradicijom. 

Nakon pada Berlinskog zida intezivnije se krenulo u obnovu grada, gdje su nastale spektakularne moderne tvorevine. Možemo reći da je Berlin metropola  koja nosi sa sobom atmosferu napretka i slavne istorije, privlačan je kako za mlade tako i za one malo starije. Berlinski klubovi, kafići i restorani nemaju ograničeno radno vrijeme, a mnogi su otvoreni u bilo koje doba dana. Izdvojićemo vam nekoliko mjesta i znamenitosti koja morate vidjeti dok ste u Berlinu.
Najpoznatija građevina i simbol podjele  je Brandenburška kapija koja asocira na umjetnost, kreativnost i kulturu.
Između Brandenburške kapije i Postdamer Placa nalazi se Spomenik ubijenim Jevrejima širom Evrope, moćno i izražajno djelo u čast 6 miliona žrtava Holokausta. 
Kontrolna tačka Čarli, izgrađena 1961. godine u ulici Fridrihštrase možda je i najpoznatiji prolaz između istočnog i zapadnog Berlina. Replika ove kontrolne tačke sada stoji na njenom mjestu, dok je original premješten u gradski muzej Allied.
Ukoliko se odlučite da posjetite televizijski tornj, koji je do danas najviša građevina u Nemačkoj, U njegovoj kupoli se nalazi i restoran, pa uz obrok možete uživati u prekrasnom pogledu nad Berlinom.
Nedaleko se nalazi  Žandarmenmarkt, koji je poznat kao najljepši trg u Berlinu i sa Nemačkom i Francuskom katedralom i Koncertnom kućom čini uzvišenu i dostojanstvenu cjelinu.
Grad se može pohvaliti sa oko 180 muzeja. Većina je posvećena istoriji, umjetnosti i kulturi, ali postoje i oni malo neobičnijeg sadržaja. 
Galerija East Side je najveća otvorena galerija na svijetu, a proteže se najdužim djelom ostataka Berlinskog zida. To je galerija slika oslikanih na zidu, a svoj trag su ostavila 102 umjetnika iz cijelog svijeta.
Jedan od najspektakularnijih pogleda u Berlinu predstavljaju tarasa i kupola krovova Rajhstaga - zgrade zakonodavstva. Rajhstag je osmislio Paul Valot, a zgrada je završena 1894.godine. Oštećenja tokom Drugog svijetskog rata su nanijela veliku štetu građevini, a veći deo obnove se dogodio nakon ujedinjenja.

Berlina je grad mode, grad dizajna i grad muzike. Mješavina umjetničkih galerija, bioskopa, pozorišta i varijetea, krčmi, restorana i barova.
Posjetite ovaj veličanstveni grad i uživajte u umjetnosti, ambijentu i atmosferi.

FIRST MINUTE do 10.02.2017. 290KM
23.03.-26.03.'17
REZERVACIJA:
049/217-627;

065/738-444;


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images

.