Zlatni prag

November 09, 2016

Popularan među turistima zbog bajkovitih dvoraca i interesantnog noćnog života, Prag je danas jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija.
Ovaj magični grad mostova, katedrala, tornjeva zlatnih vrhova i crkvenih kupola, ogleda se na površini rijeke Vltave na kojoj leži više od deset vijekova. Arhitektura Praga je raznovrsna, od romaničke, gotičke, renesansne, barokne, klasične, pa sve do pravaca 20 vijeka i kubizma.
Uz dodatak originalne arhitekture i miksa umjetnosti nadovezuju se luksuzni hoteli i restorani koji pružaju raznovrsnu tradicionalnu česku i internacionalnu kuhinju.
Obzirom da Prag posjeduje bogat kulturno umjetnički sadržaj, osvrnućemo se samo na par i to:
-Astronomski sat  sa specijalnim mehanizmom poznatiji kao „Praški Orloj“ datira iz XV veka, nalazi se u Starom gradu na Tornju i jedna je od najpopularnijih atrakcija u gradu. Prema lokalnoj legendi grad će zadesiti velika nesreća ako se sat zapusti, tako da ga građani Praga redovno održavaju, te je sat u dobrom stanju. Na satu je dvanaest medaljona koji predstavljaju toliko horoskopskih znakova, koji su dodati u XIX veku.
-Nakon što je vijekovima menjao namjenu, veličanstveni Klementinum danas je zgrada Nacionalne biblioteke Češke. Klementinum je tipičan primjer barokne arhitekture, a prostire se na 20.000 kvadratnih metara, zbog čega je drugi po veličini kompleks zgrada u Pragu – od njega je veći samo Praški zamak.
-Praški dvorac  je najveći drevni dvorac na svetu, prema Ginisovoj knjizi rekorda, a raste kao san iznad grada nudi predivan pogled na oblastima ispod njega. Ovaj dvorac datira iz 870. godine i bio je sjedište nekadašnjih čeških kraljeva. Danas je poznata turistička atrakcija i ovde se može naići na mnoga besplatna dešavanja, koncerte i slično. Popularna je takođa i sjmena straže koju možete vidjeti svakog dana od 6 do 23 sata.
-Istorijski jevrejski geto Praga iz X vijeka nalazi se u Starom gradu. Ovaj ne manje značajan dio Praga interesantan je po svojim dobro očuvanim  sinagogoama, starom jevrejskom groblju i Kafkinoj kući.
-Karlov most je bitan kako zbog prelaska Vltave tako i kao turistička atrakcija. Poznato je da je pogled koji se pruža sa ovog mosta spektakularan. Njegova izgradnja je počela u 14. vijeku i jedan je od  najljepših objekata Praga. Duž cijelog mosta nailazićete na slikare, muzičare, plesače i druge umjetnike i zabavljače.
-Prag Dancing House (Fred i Džindžer građevina); jedan od najfascinantnijih arhitektonskih izraza Praga koji su dizajnirali Vlado Milunic i Frenk Geri. Dostupna od Karlovog mosta sa metro stanice. Ako Prag niste zavoljeli zbog kulture, zavoljet ćete ga zbog noćnog života. Brojni pabovi i mnoštvo klubova zadovoljit će svakog željnog zabave. Karlovy Lazne, najveći gradski klub na pet spratova, Roxy ili Lavka nude dobro pivo i kvalitetnu muziku i zabavu za svačiji ukus.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images

.