Vječni grad - RIM

November 17, 2016

Prvi susret sa vječnim gradom ostavlja utisak kao da ste kročili u neku drugu dimenziju, u neko davno prošlo vrijeme.

Kao najljepše umjetničko djelo stoji nepokoren, veseo, živ i očaravajući taj Rim. Svi mi znamo barem sitnicu iz istorije ovoga grada. Hiljade godina ispisane po ulicama i  zgradama hrane vam maštu dok hodate gradom, hrane vam dušu istinskom ljepotom. Koloseum, Rimski forum, Panteon, Vatikan, trgovi, fontane, više od 900 crkava, istorijske su riznice i nezaobilazne turističke lokacije. Zapravo gdje god krenuli okruženi ste istorijom i umjetnošću.  Grad je to fontana i trgova, na koji god da dođete, vrvi životom. Grad je prepun fontana na kojima slobodno možete piti vodu, stoga se ne zamarajte kupovinom flaširane vode, već kada ožednite slobodno pijte. Neke od najpoznatijih i najomiljenijih fontana na svijetu nalaze se upravo u Vječnom gradu, poput Fontane di Trevi ,kraljica Fontana,u koju se dnevno ubaci vrijednost od oko 3.500 eura kovanica. Fontana di Nettuno i Fontana dei Fiumi, ujedno se nalaze na jednom od najljepših rimskih trgova - Piazza Navona. 
Apsolutno zadovoljstvo za sva čula, bilo danju, bilo noću. Španske stepenice su jedno od omiljenih mjesta za fotografisanje u Rimu. Svih 137 stepenika vrve ljudima, neki  sjede i listaju svoje vodiče ili jedu slasne sladolede, a ne znaju da je zabranjeno jesti ovdje, kao i na svim rimskim  istorijskim lokalitetima. Ovdje ćete dobiti kadar samo za sebe tek ako dodjete jako rano, prije najezde turista. Govoriti o užitku i ne spomenuti rimsku četvrt Trastevere, bilo bi grehota. Možemo reći da je ovo najdivniji dio grada. Iako nigdje ne manjka restorančića, tratorija i kafeterija, ovdje one sve imaju posebnu energiju. Umjetnici, studenti, turisti i lokalci ovdje u savršenom skladu, jedni pored drugih, noću i danju uživaju u vječnom gradu.

I onda kada mislite kako je baš super ovaj grad  i da vas je već „kupio“, on iznenadi ponekom uličnom izložbom ili pak zatvorenom ulicom koja je na dan pretvorena u mjesto gdje možete kupiti stari namještaj, još stariji porculan ili knjige te poneku sitnicu iz trećeg svijeta. I još vas više privuče.

A Tibar? Tibar djeluje tako umirujuće i tiho, kao da nam nema ništa za reći. Samo da bi imao moć govora,imao bi nam što šta  ispričati. Međutim, tamo pored prekrasne Anđeoske tvrđave, grobnice cara Hadrijana, pored Anđeoskog mosta, dozvoljava tek da se spustite do obale i prošetate osluškujući današnji grad i samo zamišljate kako je zvučao nekada. 



You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images

.